Palos de la Frontera

Columbus 1492 ontdekkingsreis

Stukje geschiedenis


Vanuit Palos de la Frontera vertrok Columbus samen met de Gebroeders Pinzon naar Amerika. Columbus, van oorsprong een Italiaan, zocht de westelijke route over zee naar India, aangezien de bestaande rout via land gevaarlijk was vanwege struikroverij.


Columbus was een ervaren zeeman en goede navigator die zijn ervaring had opgedaan op de Middellandse Zee en langs de Westkust van Afrika. Zijn tocht over de Atlantische Oceaan begon in 1492. De tocht was gevaarlijk want in die dagen geloofde menigeen nog in een platte aarde maar Columbus echter niet en na een aantal weken op zee kwamen de drie scheepjes aan op een van de Caraïbische eilanden. 


Aangezien ze dachten in India te zijn aangekomen  noemden ze de bewoners Indianen. Als een van de eerste conquistadores voerde Columbus zijn opdrachten uit: de ontdekte landen behoorden tot Spanje en de inwoners moesten bekeerd worden tot het Christelijke geloof en werden verplicht om Spaans te spreken. Zodoende werd Spaans, naast het Engels, een van de grootste moedertalen ter wereld.

Muelle de las Carabelas

Muelle de las Caravelas, Palos de la Frontera, Huelva

Gelegen in la Rábida, Palos de la Frontera, ligt een van de belangrijkste reproducties die in 1992 werden gebouw om de vijfhonderdste verjaardag van de ontdekking van Amerika te vieren.


Op deze locatie liggen de drie scheepjes, de Santa Maria en daarnaast de Pinta en de Niña van de Gebroeders Pinzon waarmee ze in 1492 aan de ontdekkingsreis begonnen.


Tijdens uw bezoek is er de mogelijkheid om aan boord van de drie karvelen te klimmen om de inrichting te bekijken, zoals de wijnkelders of de hut van Columbus.

Ook kunt u een halfuur durende film bekijken in een audiovisuele zaal waarbij wordt teruggekeken op de gebeurtenissen tijdens de ontdekkingsreis.

Middeleeuwse wijk


Rondom de kade waar de schepen liggen, bevinden zich nog meer museumruimtes, zo is er een reconstructie te zien van een middeleeuws havendorp met een markt, een pottenbakkerij, karren en ander gereedschap.

Ontmoeteiland (Isla del Encuentro)


Dit deel van het museum bootst de wereld na die ze aantroffen bij aankomst op het eiland Guanahani.

Hierbij worden een reeks elementen getoond om de inheemse cultuur zo goed mogelijk te laten zien, zo staan er hutten met rieten muren en daken, er worden verschillende beelden van mannen en vrouwen getoond die weer laten zien wat hun dagelijkse bezigheden waren, zoals vissen of koken.

Middeleeuwse wijk vanaf schip
Winkel
Markt middeleeuwen II
Markt middeleeuwen
Hutje
Eilandbewoner
Hut met inwoners
Hut met mensen
Palmboom

Tevens is er een overdekte museumruimte waar veel informatie te vinden is over de ontdekkingsreis.

La Fontanilla

La Fontanilla is een oude openbare fontein van Palos de la Frontera. Het is gelegen in een aangelegd park en werd in de 13e eeuw gebouwd.


Volgens de traditie leverden deze fontein het water voor de schepen van de eerste reis van Columbus

Iglesia de San Jorge


Deze parochiekerk is een historisch gebouw uit het begin van de 15e eeuw en is gebouwd in gotische mudejarstijl.


Deze kerk is getuige geweest van relevante gebeurtenissen met betrekking tot de ontdekkingsreis.


Zo werd er "bij het luiden van de bel" opdracht gegeven tot levering van 2 karvelen aan Columbus en werd aangedrongen op de rekrutering van matrosen uit Palermo.


Binnen in de kerk is de "Bruidegomspoort" waar de matrozen op 3 augustus 1492 bij zonsopgang vertrokken om aan boord te gaan.

Iglesia de San Jorge Mártir
Monasterio de la Rabida

Monaterio de la Rábida


Dit klooster werd tussen de 14e en 15e eeuw gebouwd en behoorde toe aan de Franciscanen. De hier gevestigde monniken gaven huisvesting en geestelijke steun aan Columbus voordat hij aan de ontdekkingsreis begon.


De ruimtes zijn voorzien van prachtige muurschilderingen van de Spaanse schilder Vásquez DíazParque José Celestino Mutis

Deze botanische tuin heeft een oppervlakte van 12 hectare met verschillende routes. Zo is er een route die door de waterkanalen van het park loopt en een route door de verschillende pleinen van het park.


Op de pleinen zijn vierkanten welke gewijd zijn aan enkele Amerikaanse landen die hun flora laten zien. Elk land biedt zijn meest bijzondere soorten aan.


In het park wordt de kleur van de flora gecombineerd met het geluid van het water.


Ook zijn er percelen waarop de flora van andere continenten te zien is. Het park heeft ook een glazen ruimte waar bijzondere soorten zich ontwikkelen.

unsplash