Minas de Rio Tinto

Het gebied heeft een prachtig fascinerend maanlandschap met schitterende kleurschakeringen zoals purper, roestbruin, bloedrood, paars, blauwgrijs, lichtgroen, bruin, oranje en geel welke zijn onstaan door onder andere de vele mineralen in de bodem.


Tevens zijn door de menselijke delvingsactiviteiten de geologische lagen duidelijk zichtbaar. De geschiedenis gaat 5000 jaar terug toen hier onder de Iberiërs en later de Romeinen al koper, ijzer en zilvermijnen werden geëxploiteerd

Minas de Rio Tinto,  Nerva

Vanaf een station even buiten Nerva kunt u met een toeristentreintje een rit van 8 km over hetzelfde beroemde spoor dat door de Engelsen werd gebruikt om mineralen naar Huelva te vervoeren. Vanuit Huelva werden de ertsen over de hele wereld vervoerd.


Tijdens de rit komt u langs ruïnes van overslagplaatsen, roestige locomotieven, oude wagons en verschillende afgravingen.


Aan het einde van het traject, na ruim 30 minuten, wordt een kwartier gepauzeerd. Er is dan gelegenheid om naar de rivieroever te lopen. 


Tegenwoordig is een deel van de spoorlijk een Vía Verde (groene weg) waarover u autovrij kunt fietsen of wandelen. Vanaf het hoogste punt heeft u prachtige zonsondergangen en fantastisch uitzicht, zelfs tot aan Punta Umbría.

Minas Rio Tinto rivier 2
Minas Rio Tinto 1
Minas Rio Tinto 3
Minas Rio Tinto 8
Minas Rio Tinto rivier 3
Minas Rio Tinto 10
Minas Rio Tinto 7
Minas Rio tinto rivier

Peña de Hierro


De Peña de Hierro-mijn ligt in het uiterste noordoostelijke deel van Rio Tinto, ongeveer 10 km van de stad Minas de Riotinto. De diameter van de "krater" bedraagt boven 330 meter en onder 190 meter.


Het dateert uit de Romeinse tijd, maar de belangrijkste productieve activiteit vond plaats van het midden van de 19e eeuw tot het derde kwart van de 20e eeuw.


Net als de rest van de mijnen in de omgeving ligt de Peña de Hierro in de zogenaamde Iberische Pyrietgordel, waar materialen worden gevonden die meer dan 300 miljoen jaar oud zijn en van vulkanische sedimentaire oorsprong zijn.


In deze mijn kunt u prachtige panoramische uitzichten over het landschap zien en u kunt een gerestaureerde mijnschacht van 200 m lang betreden.


Het museum


In een vroeger Brits ziekenhuis is nu het Mijnmuseum gevestigd. Naast veertien zalen ziet u er een compleet nagebouwde Romeinse mijn van 250 meter lang en enkele prachtige originele locomotieven.


Pronkstuk is de prachtige treinwagon gebouwd om Koningin Victoria naar India te vervoeren voor een bezoek aan de Maharadja. Nadat de reis niet is doorgegaan is de wagon geschonken aan koning Alfonso XIII van Spanje.


Het museum biedt uitvoerige informatie over de geologische kenmerken van het gebied en maquettes van de geschiedenis van de Minas de Rio Tinto.



Voor meer informatie en of tarieven klik hier

Of vraag het ons! Wij staan klaar om u te helpen.