El Rocío is net een westerndorp met de zandwegen, de mannen pakken vaak  het paard in plaats van de auto. De huizen hebben brede veranda's met houten railings waar de paarden aan vast gemaakt kunnen worden. Als u in El Rocío loopt heeft u het gevoel dat u ver terug in de tijd gaat.

El Rocio zandweg
paarden westerndorp

Als u een vogelliefhebber bent, dan is het Centro Ornitológico Francisco Bernis de plaats waar u de meest bijzondere vogels kunt spotten. Het museum is uitgerust met verrekijkers en telescopen waarmee u vogels zoals ibissen, reigers, flamingo's, eenden en de Spaanse keizerarend kunt zien en nog veel meer andere soorten

vogelliefhebber ornitoloog vogel spotten

TIP!


Museum van El Rocío


In het museum komt u meer over dit dorp te weten en ook alles wat de Romerio en het natuurpark Doñana te maken heeft. Ook worden er workshops gegeven hoe u zadels kunt maken.

De bedevaart van El Rocío is een katholieke Andalusische traditie ter ere van de Virgen del Rocío, Maria van El Rocío.


De bedevaart wordt elk jaar gehouden op Tweede Pinksterdag. Diverse broederschappen zijn meer dan een week onderweg om de dagenlange tocht te voet of met paarden en versierde karren richting El Rocío te maken, dit allemaal om de heilige Maria aan te raken.


Op zaterdag voor Pinksteren volgen ze de Camino El Rocío waar ze worden verwelkomd bij de bedevaartskerk Ermita el Rocío.Bedevaart Romerio del Rocïo
broederschap
ermita del Rocío heilige maagd pinkesteren

De bedevaartskerk Ermita del Rocío, welke is gebouwd tussen 1964 en 1969, is de thuisbasis van Nuestra Señora de Rocío, de heilige maagd. Dit is een klein houten beeld van de heilige maagd Maria en kind. Deze staat meestal op het hoofdaltaar van de kerk, gekleed in prachtige gewaden.


Tijdens de nacht van zondag op maandag wordt ze door de leden van het Almonte Matriz broederschap rondgedragen op een mobiel altaar. Ze wordt langs alle broederschappen gebracht. Pas tegen de middag keert ze weer terug naar de Ermita.

Ermita de El Rocio
Maria van El Rocio
Riomerio de el rocio
Romerio de El Rocio

Een in de 7 jaar vindt de Romerá el Rocío chico plaats. De eerstvolgende keer is in de nacht van 18 op 19 augustus 2026. Hierbij herdenkt men de eed die de bewoners van Almonte in 1810 hebben afgelegd aan het einde van de Franse represailles.

romeria el rocio chico

Tijdens het laatste weekend van januari wordt in Rocio een van de bekendste bedevaarten gevierd: de Candelaria-bedevaart.


Hoewel het wordt uitgevoerd door de Broederschap van Triana van Sevilla, sluiten andere broederschappen zich erbij aan.


In 2024 vindt dit dus plaats op 28 januari.