De Sierra de Aracena behoort tot één van de mooiste bergketens van Andalusië en het is het op één na grootste beschermde gebied in Andalusië.


In dit groene kleinschalige landschap kom je echt tot rust en het leent zich uitstekend voor het maken van mooie wander- en mountainbiketochten (700 km) welke soms nog over oude Romeinse paden gaan.


De paden zijn vaak de traditionele verbindingsroutes tussen de dorpen. Ook liefhebbers van paardrijden kunnen mooie tochten over de heuvel van de Sierra maken.

Aracena wordt beschouwd als een van de karaktereristieke steden in de provincie Huelva en is een van de charmantste steden in Andalusië.


U kunt het Museo del Jamón bezoeken waar u uitgebreid informatie krijgt over de verschillende varkens, rassen en soorten hammen. Er worden iedere dag rondleidingen gegeven naast audiogidsen in verschillende talen en er is een winkel waar u verschillende soorten Iberische producten kunt kopen.

De Gruta de las Maravillas  (grot der wonderen) moet u zeker bezoeken. De grotten liggen in het centrum achter een simpele deur. Een bezoek aan de grotten vindt plaats onder begeleiding van een gids. Zodra u de deur door bent en de trappen af loopt komt u in een prachtig schouwspel van de stalactieten, stalagmieten en heldere wateren waarin alles ook nog eens weerspiegelt.


De grotten bestaan uit verschillende verdiepingen en over smalle en hobbelige paadjes loopt u de route van ongeveer 1 km waarbij u de meest wonderlijke plaatjes ziet.

Op de heuvel boven de stad staat de ruïne van een kasteel, Castillo del Aracena, welke in de dertiende eeuw werd gebouwd door Tempeliers bovenop de huizen uit de Andalusische periode. Binnen in het kasteel kunt u de huizen uit de Andalusische periode en de verschillende kamers van het middeleeuws fort zien.


Naast het kasteel werd in de 13e tot de 15e eeuw de kerk "Iglesia prioral de Nuestra Señora del Mayor Dolor".  Het is een gebouw in gotische mudejar stijl waarbij vooral de buitentoren opvalt.