CORTIJO  
      Los Conquistadores

Santiponce

 

Opening gang amfitheater

Onderweg van Sevilla naar Lucena del Puerto ligt op ongeveer 7 km afstand van Sevilla het plaatsje Santiponce. De huidige stad Santiponce dateert uit 1595 en behoort tot de regio Aljarafe. Santiponce heeft meerdere bezienswaardigheden, zoals de Romeinse ruïnes van Itálica, het klooster van San Isodoro del Campo, het Romeinse theater en een tweetal musea. De stad maakt ook deel uit van twee belangrijke routes: de Ruta de la Plata en de Ruta Bética Romana.

 Itálica

Itálica is vooral bekend vanwege de archeologische overblijfselen van de Romeinse stad. De oude Romeinse stad werd in 206 voor Christus opgericht en was een welvarende stad tot de derde eeuw na Christus, maar raakte vanaf de vierde eeuw na Christus in verval.  Het was een van de belangrijkste steden van die tijd en bezorgde Rome twee keizers: Hadrianus en Trajanus.  De stad is verdeel in twee gebieden : de Vetus Urbs (de oude stad)  en de Nova Urbs (de nieuwe stad)  die door Hadrianus is gemaakt als aanvulling van de bestaande stad. Het deel wat door publiek bezocht kan worden betreft een deel van de door Hadrianus gebouwde wijk, een amfitheater in de oude stad  welke omringd wordt door een mooi groen park.  Het amfitheater is een van de grootste in het Romeinse rijk met een capaciteit van 25.000 toeschouwers. 

 

Monasterio de San Isidoro del Campo

Het klooster van San Isidoro del Campo werd gebouwd in 1301 door Alonso Pérez de Guzmán en María Alonso Coronel waar volgens de traditie San Isodoro de Seville werd begraven. Het klooster werd bezet door verschillende religieuze ordes zoals de cisterciënzer monniken en de Jeronimo kluizenaars  en de orde van Sint Jerome, welke allen invloed hebben gehad op zowel de constructie als de inrichting van het pand. Het pand bestaat uit twee gotische kerken en twee kloosters in Mudejar-stijl. Tevens wordt de cisterciënzere soberheid gecontrasteerd met de muurschilderingen van de Jeronimo kluizenaars. Tijdens de barokperiode kwamen de altaarstukken, het hardstenen metselwerk, nieuwe muurschilderingen en gipsgewelven. Het klooster is in 1872 tot nationaal monument verklaard.


Teatro Romano

Aan het begin van de keizerlijke fase van Rome werd een theater gebouwd met tempels gewijd aan Venus, Diana en Mercurius. Het had een capaciteit van 3.000 toeschouwers en daarin werden voorstelling van tragische werken, strips en mimeshows opgevoerd. Soms waren er muzikale uitvoeringen en zelfs religieuze handelingen ter verering van de keizer. Het werd gebruikt tot de derde eeuw waarna het grotendeels als magazijn werd gebruikt. Het theater werd herontdekt in 1970. Sinds de jaren 90 worden er theatervoorstellingen opgevoerd in het theater. Op dit moment is het theater alleen geopend voor bepaalde festiviteiten en gesloten voor publiek. Wel is het te zien door de afzetting.Museo Cotidiana Vitae Centro Temático de la Vida Cotidiana en Roma

Het museum bootst verschillende ruimtes in de Romeinse stad Itálica na en laat het leven en de gebruikten van het Romeinse rijk zien. Zo zijn er een aantal reconstructies gemaakt, bijvoorbeeld het lopen door een straat met kraampjes, het binnengaan van een taverne en ook thermale baden. Tevens is te zien hoe een Romeins huis eruit zag. 

De bezoeken worden altijd begeleid en de geschatte duur is een uur.


Museo Municipal Fernando Marmolejo

Dit museum bestaat uit zes permanente tentoonstellingshallen die verschillende periodes van de geschiedenis van Santiponce laten zien. Zoals Itálica met stukken uit de Romeinse tijd, de middeleeuwse stad waarbij stukken uit het klooster San Isidoro del Campo worden tentoongesteld en Santiponce uit 1850 waarbij je kunt zien hoe het dagelijkse leven er toentertijd uitzag.


Tevens zijn er ook meerdere feesten/festiviteiten in Santiponce:

La Cabalgata de Reyes Magos gevierd op 5 januari, de vooravond van 3 koningen. Dit is een parade van verschillende rijtuigen waarbij de 3 koningen centraal staan en samen met de hulpen snoep gooien naar de kinderen. In sommige plaatsen (meestal de dorpen en kleinere steden) worden de optochten op meer traditionele gehouden zoals met herders, Romeijnen, kamelen, fanfares e.d. 

Carnaval - Dit feest vindt plaats in februari, 10 tot 14 dagen voor aswoensdag. In heel Spanje wordt carnaval gevierd, dus ook in Santiponce.

Semana Santa - heilige week, dit vindt plaats in de week voor pasen. In deze week vinden veel processies plaats waarbij het lijden van Christus en Maria wordt getoond. Dit gebeurt in de vorm van het dragen van beeldengroepen op grote vergulde plateaus (paso's) .

Romería de San Isidoro del Campo wordt gevierd in het eerste weekend van mei.  Elke eerste zondag van de maand mei maken de pelgrims van deze stad en omliggende steden een eerbetoon aan hun beschermheer San Isidoro del Campo. Dit start met de viering van de pelgrimstocht 's ochtends om 8.00 uur in de parochie waarna ze door de straten van Santiponce lopen om het beeld van San Isidoro del Campo aan de zieken en gevangenen te laten zien om vervolgens hun weg te vervolgen.

Velá de la Virgen del Carmen wordt gevierd in juli. Hierbij worden de kaarsen ter eren van de Heilige Maagd van Carmen aangestoken. Ook wordt er een mis gehouden en worden processies gelopen met daarnaast ook nog andere feestelijke festiviteiten, zoals muziek en dans.

Feria is een jaarlijkse beurs die wordt gehouden in oktober die verband houdt met de patroonheilige-beurzen uit de middeleeuwen. Deze beurs wordt gehouden ter van de Virgen del Rosario.