CORTIJO  
      Los Conquistadores

Palos de la Frontera

Palos de la Frontera is overwegend een agrarisch dorp vanwege de grote handel in aardbeien, frambozen en tegenwoordig ook bosbessen, arándanos. Het is  ook bekend vanwege Christoffel Columbus, hier geheten Cristóbal Colón. Het is de plaats van waaruit Columbus zijn ontdekkingsreis naar Amerika startte met zijn drie schepen: de Santa Maria, La Niña en La  Pinta. De laatste twee van de kapiteins Vicente Yañéz Pinzón en Martin Alonzo Pinzón.

Muelle de las Carabelas

Even buiten Palos de la Frontera en wel ten zuiden van het stadje, liggen replica's van de drie schepen waarmee Columbus op 3 augustus 1492 vertrok. Je mag op de boten een kijkje nemen en het is verbazingwekkend hoe klein deze schepen waren. Rondom de schepen kun je een wandeling maken en kun je zien hoe Columbus het aantrof en hoe de inheemse bevolking toentertijd leefde.

Daarnaast is ook nog een klein museum met informatie over de reis en onder andere oude zeekaarten, navigatieapparatuur en de complete bemanningslijsten.

Columbus maakte de tocht zelfs vier maal, de laatste in gezelschap van zijn broer Bartelomeus en zijn dertien-jarige zoon Ferdinand. Vier tochten, muiterijen onder bemanning, ruzie met Pinzón, ziektes en hectische toestanden met de lokale bevolking, door hem indianen genoemd, deden niets af aan zijn ontdekkingen. Hij stierf op 20 mei 1506 op 55 jarige leeftijd in Valladolid, toen de hoofdstad van Spanje. Zonder meer heeft hij de geschiedenis veranderd en bijna geheel Zuid-Amerika Spaans-talig en katholiek gemaakt. Hij ligt opgebaard in de kathedraal van Sevilla. 

Muelle de las Carabelas eveneens bij La Rabida, even ten zuiden van Palos de la Frontera

De graftombe van Columbus in de kathedraal van Sevilla, gedragen door de koningen van Navarra, Aragon, Leon en Castilla

De bemanningslijst van de Santa Maria. Ook die van La Pinta en La Niña staan in het museum