CORTIJO  
      Los Conquistadores

Minas Rio Tinto

Op een uurtje rijden vanaf onze Cortijo, naar de plaatsjes Minas de Rio Tinto en  Nerva, vormt de Rio Tinto, wat rode rivier betekent, een prachtig schouwspel. De Rio Tinto is de enige echte rode rivier ter wereld en loopt naar men beweert door de grootste open mijn ter wereld. Het gebied heeft een prachtig fascinerend maanlandschap met schitterende kleurschakeringen zoals purper, roestbruin, bloedrood, paars, blauwgrijs, lichtgroen, bruin, oranje en geel welke zijn ontstaan door de vele mineralen in de bodem. Tevens zijn door de menselijke delvingsactiviteiten de geologische lagen duidelijk zichtbaar. De geschiedenis gaat 5000 jaar in de tijd van de Tartessos, de oudste bewoners van Spanje, daarna de Phoeniciërs en toen de Romeinen Al in de pré-historie werden al koper- , ijzer-  en zilvermijnen werden geëxploiteerd. Een bezoek aan dit unieke gebied is zeer aan te bevelen.


Vanaf een station even buiten Nerva  kun je met een toeristentreintje een rit van 8 km maken over hetzelfde beroemde spoor dat  door de Engelsen werd gebruikt om mineralen naar Huelva te vervoeren. Vanuit Huelva werden de ertsen over de hele wereld vervoerd. Op de rit kom je langs ruïnes van overslagplaatsen, roestige locomotieven, oude wagons en verschillende afgravingen. Aan het einde van het traject, na ruim 30 minuten, wordt een kwartier gepauzeerd. Er is dan even gelegenheid om naar de rivieroever te lopen. Nu is een deel van de spoorlijn een Vía Verde waarover je autovrij kan fietsen en of wandelen. Vanaf de bovenste verdieping heb je prachtige zonsondergangen en fantastisch  uitzicht, zelfs tot aan de Punto Umbría.


 

Museum 

In een vroeger Brits ziekenhuis is nu het  Mijnmuseum gevestigd. Naast veertien zalen zie je er een compleet nagebouwde Romeinse mijn van 250 meter lang en enkele prachtige originele locomotieven van de Rio Tinto Mining Company Limited. Pronkstuk is een prachtige treinwagon gebouwd om Koningin Victoria naar India te vervoeren voor een bezoek aan de Maharadja. Nadat de reis niet is doorgegaan is de wagon geschonken aan koning Alfonso XIII van Spanje. Het museum biedt uitvoerige informatie over de geologische kenmerken van het gebied en maquettes van de geschiedenis van Minas de Rio Tinto.

Voor meer informatie en of tarieven klik hier