CORTIJO  
      Los Conquistadores

Lucena del Puerto


Lucena del Puerto is een klein dorpje 24 kilometer ten oosten van de stad Huelva en ten zuiden van El Condado,  een van de bekende streken in de provincie Huelva gewijd aan landbouw, met name de productie van aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Het heeft ongeveer 3000 inwoners.

GESCHIEDENIS 

De eerste kolonisten arriveerden in het gebied in de loop van de oude steentijd, gebleken door gevonden archeologische overblijfselen.Tevens zijn er overblijfselen gevonden uit de nieuwe en bronzen steentijd. De Romeinse aanwezigheid is te herleiden door de vondst van zowel archeologische als architectonische overblijfselen zoals de Romeinse kolommen. Men denkt dat de huidige kern van het dorp is ontwikkeld tijdens de Moorse periode, alhoewel dat waarschijnlijk weer op de Romeinse villa's is gebouwd.

De plaatsnaam van Lucena komt naar alle waarschijnlijkheid van de naam van een Romeinse villa, wat de stad Lucio zou betekenen. Het is verbastering van het Romeinse woord Lucius, gevolgd door het achtervoegsel -ena, een indicatie van eigendom. De naam van de haven verwijst naar de vroegere kleine haven aan de Rio Tinto, die al bestaat sinds 1440. 

BEZIENSWAARDIGHEDEN:


Iglesia de San Vicente Mártir

De parochiekerk van San Vicente Mártir is een gotische-Mudejar-tempel met barokke ornamenten en dateert uit de 16e eeuw. De kerk is gelegen op de Plaza de la Constitucíon. De kerk bestaat uit een enkel schip bedekt met een Mudejar dak in de vorm van een trog met beugels. 

 


Capilla de la Santa Cruz

Kapel van het Heilige Kruis, gelegen aan Calle Malva.  Het werd opgericht in 1992. Gebouwd in regionale stijl met kalkmuren, bestaat uit een binnenplaats versierd met geraniumpotten die dit gedeelte van de kapel sieren en kleuren. Binnenin  bevindt zich het Kruis van de Calle Malva, die pas in de maand mei in processie vertrekt. De gevel bestaat uit tegels die afbeeldingen of tekeningen van de aartsengelen, het brood en de wijn en de bewaring tonen.


GASTRONOMIE

De gastronomie van Lucena del Puerto is rustiek en maakt gebruik van lokale producten zoals:

  • Caldereta de liebre (stoofpot van hazen)
  •  las caballas asadas (geroosterde makreel)
  • los revoltillos de cordero con tomate (lam in tomatenstoofpot)

 De lokale wijn uit Comarca El Condado smaakt heerlijk bij deze gerechten.

Tijdens Pasen worden traditioneel zoete lekkernijen zoals amarguillos, roscos, tortas de manteca, polvorones, empandillas en pestiños gemaakt.


HANDWERK

Traditioneel handwerk in Lucena del Puerto bevat verschillende soorten handwerk zoals borduren, breien, haken enz. Dit wordt nog steeds vandaag de dag gedaan. Een ander traditionele ambacht is het maken van trommels. Deze trommels worden gebruikt tijdens de pelgrimstochten, in het bijzonder tijdens de pelgrimage naar El Rocio in mei. FEESTEN 

Fiestas de San Vicente Mártir

22 januari - de verering  van beschermheilige San Vicente Mártir. 


Fiestas de la Patrona la Virgen de la Luz

15 augustus de viering van beschermheilige, de Maagd van het Licht.


Semana Santa

De week vóór de Pasen, vanaf Palmzondag tot en met eerste Paasdag. Een traditioneel en populair feest met verschillende processies die zich door de straten van Lucena del Puerto verplaatsen. In bijna elk Spaans dorp of stad wordt deze week met processies opgeluisterd. Telkens weer een indrukwekkende belevenis.


Fiesta de las Cruces

Feest van de kruisen wordt gevierd in de maand mei. De vier kruisen van Lucena del Puerto die helemaal gedecoreerd zijn, worden door hun gelovigen door de straten begeleid.


El Romerio

Een pelgrimstocht in de week voor Pinksteren ter verering van de Virgen (maagd) del Rocío. Met het hoogtepunt op de avond van de eerste Pinksterdag.